Urgenta?
 
Noutati medicale - Renuntarea la fumat reduce rapid riscul de deces
Un studiu realizat la Universitatea din Liverpool si publicat in prestigioasa revista Lancet arata ca renuntarea la fumat reduce riscul de deces in doar sase luni...
Renuntarea la fumat reduce rapid riscul de deces

Un studiu realizat la Universitatea din Liverpool si publicat in prestigioasa revista Lancet arata ca renuntarea la fumat reduce riscul de deces in doar sase luni.

Cercetatorii Capewell si O'Flaherty de la Institutul de Psihologie si Calitatea Vietii au analizat rezultatele mai multor studii clinice. Ei au observat ca reducerea fumatului are un impact pozitiv asupra mortalitatii atat la nivelul individului, dar si la nivel populational, in doar 6 luni. De asemenea, imbunatatirea dietei produce rezultate pozitive in unul pana la 3 ani.

Profesorul Capewell declara: "Cercetarile noastre demostreaza ca interzicerea fumatului si ameliorarea dietei reduc puternic si rapid bolile cardiovasculare atat la nivel individual cat si la nivelul populatiei. Rezultatele apar mult mai rapid decat era estimat pana acum, anume in decursul catorva luni si nu in ani sau decenii. Aceasta descoperire arata ca politicile de interzicere a fumatului sau de reducere a consumului de grasimi saturate sunt eficiente pentru imbunatatirea sanatatii si ar putea salva multe vieti in foarte scurt timp."

De exemplu, dupa introducerea legislatiei antifumat in Scotia in 2006, numarul de internari de urgenta pentru boli coronariene a scazut cu 11%. In mod similar, dupa interzicerea fumatului in Helena, o comunitate izolata din SUA, internarile pentru boli acute coronariene (de exemplu infarct) au scazut cu 40%. Cand legea a fost anulata, internarile cardiace de urgenta au revenit la nivelurile de dinainte in doar 6 luni.

Schimbarile dietei au un impact rapid si pozitiv asupra reducerii mortalitatii prin boli coronariene. Decesele in urma infarctului cardiac au crescut constant in timpul secolului 20, cu un maxim in anii 1970 in Marea Britanie, Statele Unite si Europa de Vest. Recent, un studiu al bolilor coronariene din Polonia a demonstrat ca numarul de decese datorat acestor boli inceput sa scada rapid din 1990 incoace, cu circa 25% dupa ce s-a reunutat la produsele de carne si grasimi animale tipice pentru tarile comuniste, iar uleiurile vegetale si fructele au inundat piata. A study of other central European countries confirmed very similar trends.

Simon Capewell, Martin O'Flaherty. Rapid mortality falls after risk-factor changes in populations.
The Lancet, 2011; 378 (9793): 752 DOI: 10.1016/S0140-6736(10)62302-1

 
Clinica de Chirurgie Vasculara - Renuntarea la fumat reduce rapid riscul de deces | Sitemap |
Copyright 2022 - Toate drepturile rezervate
Apasati Esc pentru a inchide