Urgenta?
 
Noutati medicale - Rezultate similare pentru stripping si laser in tratamentul bolii varicoase
Un important studiu desfasurat pe o perioada de 2 ani referitor la tratamentul varicelor a fost publicat online in 19 septembrie 2011, in revista Archives of Dermatology....
Rezultate similare pentru stripping si laser in tratamentul bolii varicoase

Knuth Rass, MD; Norbert Frings, MD; Paul Glowacki; Corinna Hamsch, MD; Stefan Gräber, MD; Thomas Vogt, MD; Wolfgang Tilgen, MD Arch Dermatol, Publicat online 19 Septembrie, 2011.

Un important studiu desfasurat pe o perioada de 2 ani referitor la tratamentul varicelor a fost publicat online in 19 septembrie 2011, in revista Archives of Dermatology. Rezultatele studiului afirma ca tratamentul endovenos cu laser al venei safene interne (TEVLS) si interventia chirurgicala (crosectomia) urmata de strippingul acestei vene (CSS) au rezultate comparabile la 2 ani de la interventii. Cercetatorii au observat chiar o rata de peste 13 ori mai mare a recidivelor la nivelul jonctiunii safeno-femurale evidentiate prin doppler la pacientii tratati prin TEVLS dupa 2 ani (17.8% fata de 1.3 % cu P< 0.001). Ambele proceduri imbunatatesc intr-un grad similar calitatea vietii legata de aceasta boala, masurata prin scorul Homburg de severitate a bolii varicoase si prin chestionarul insuficientei venoase cronice. TEVLS a prezentat mai multe complicatii ca reactii flebitice locale si pigmentari, dar a fost superioara ca recuperare postoperatorie, rezultate cosmetice si hemodinamice. Pacientii au raportat nivele inalte de satisfactie dupa ambele proceduri.

Studiul prospectiv ce compara ablatia endovenoasa cu laser cu crosectomia si strippingul venei safene interne, efectuat intre septembrie 2004 si martie 2007, a cuprins 185 pacienti tratati prin TEVLS si 161 tratati prin CSS. Pacientii au fost tratati ambulator in 2 centre medicale germane (Homburg si Bad Bertrich). Au fost inclusi in studiu numai pacientii tratati pe un singur membru inferior. La cei cu ambele membre inferioare implicate s-a luat in considerare cel mai sever afectat. Studiul a fost condus de Dr. Knuth Rass, Spitalul Universitar Saarland, Homburg. Au fost evaluati toti pacientii inainte si dupa procedura, folosind schema clasificarii dupa criteriile etiologice, anatomice si patologice dupa recomandarile Societatii Nationale Germane de Chirurgie Vasculara, Societatii Internationale de Chirurgie Cardio-Vasculara si Scorul Homburg de Severitate a Bolii Varicoase.

A fost efectuata explorarea ecografica venoasa completa cu mapping duplex detaliat. Principalul obiectiv a fost urmarirea recidivelor varicelor dupa tratamentul chirurgical. Pacientii au fost evaluati postoperator la 7 zile, 3 luni, 1 an si 2 ani. Din cei 400 de pacienti selectati initial, 54 nu au fost inclusi in studiu datorita preferintei lor pentru una dintre cele 2 metode, iar 30 de pacienti au fost pierduti din urmarire. Rata de recurenta clinica a bolii varicoase dupa tratamentul chirurgical nu a fost semnificativ diferita pentru cele 2 grupuri de pacienti. Nu au fost observate complicatii majore dupa cele 2 tipuri de tehnici de tratament. Rezultatele post-terapeutice conform scorului Homburg de Severitate a Bolii Varicoase au fost comparabile in cele 2 grupuri. La 3 luni calitatea vietii legata de boala, masurata de Chestionarul de Insuficienta Venoasa Cronica a aratat o imbunatatire la ambele grupuri, cu imbunatatiri continue la grupul CSS pana la 12 luni dupa interventie. ( P= 0.01)

Satisfactia pacientilor in ambele grupuri a fost excelenta, dar pacientii tratati prin TEVLS au raportat rezultate cosmetice la 2 ani mai bune decat cei tratati prin CSS. Recuperarea postoperatorie a fost similara la cele 2 grupuri: 4.8 zile pentru TEVLS si 4.0 zile pentru CSS. Reintoarcerea in campul muncii a fost ceva mai rapida pentru grupul TEVLS – 10.4 zile comparativ cu 11.8 zile pentru grupul CSS.

Sursa: Archives of Dermatology

 
Clinica de Chirurgie Vasculara - Rezultate similare pentru stripping si laser in tratamentul bolii varicoase | Sitemap |
Copyright 2020 - Toate drepturile rezervate
Apasati Esc pentru a inchide