Urgenta?
 
Traieste sanatos - Riscurile la care sunt expuse persoanele nefumatoare
Cercetatorii trag un semnal de alarma asupra fumatului pasiv. Acestia spun ca fumatul pasiv poate fi la fel de periculos pentru bolile cardiovasculare ca diabetul zaharat, colesterolul sau hipertensiunea arteriala...
Riscurile la care sunt expuse persoanele nefumatoare

Atentie, nefumatori! Expunerea la fumul de tigara este mai periculoasa pentru sanatate decat se credea pana acum.

Cercetatorii trag un semnal de alarma asupra fumatului pasiv. Acestia spun ca fumatul pasiv poate fi la fel de periculos pentru bolile cardiovasculare ca diabetul zaharat, colesterolul sau hipertensiunea arteriala. Este si motivul pentru care cercetatorii subliniaza importanta interzicerii fumatului in spatiile publice.

Potrivit studiilor prezentate la al 62-lea Congres al Societatii Americane de Cardiologie, cu cat persoanele au fost expuse la fumatul pasiv mai mult timp – in perioada copilariei sau ca adult, la serviciu sau acasa – cu atat mai mult acestea pot dezvolta afectiuni cardiace.

Cercetatorii au descoperit ca 26% dintre cei care au fost expusi fumatului pasiv au prezentat semne de calcificari la nivelul arterelor coronare, comparat cu procentul de 18,5% din populatia generala.
Chiar daca studiile anterioare au aratat o crestere substantiala a riscului de afectiuni cardiace in urma fumatului pasiv, autorii prezentului studiu sustin ca aceasta este prima data cand s-a demonstrat ca fumatul pasiv se afla in stransa legatura cu aparitia afectiunilor cardiovasculare.

"Aceasta cercetare aduce dovezi in plus ca fumatul pasiv este nociv si poate fi mai periculos decat s-a crezut anterior", a spus Harvey Hecht, profesor de medicina la Centrul Medical Mount Sinai, autorul studiului. "De fapt, am descoperit ca riscurile fumatului pasiv pot fi mai periculoase decat cele datorate diabetului zaharat, colesterolului sau hipertensiunii arteriale. Expunerea la fumatul pasiv pare sa prezica independent amploarea si probabilitatea afectiunilor cardiovasculare", a spus profesorul.

Dupa eliminarea celorlalti factori de risc cardiovascular, oamenii expusi redus/moderat sau sever fumatului pasiv prezentau cu pana la 50/60 sau 90% mai multe zone de calcificare ale arterelor coronare decat aceia care nu erau expusi", a completat autorul studiului.

Calcificarile pe arterele coronare, potrivit autorilor studiului, au fost sesizate atat la cei care au fost expusi fumatului pasiv ca adulti, cat si la cei care au fost expusi in copilarie. Hecht a subliniat ca rezultatele studiului nu fac decat sa confirme necesitatea interzicerii fumatului in public, dar si aplicarea altor masuri pentru a reduce fumatul pasiv.

"Stim ca bolile de inima sunt accelerate de fumatul pasiv, asa ca informatii despre acesta ar trebui incluse in examinarile medicale de rutina si in programele de preventie a infarctului miocardic si a bolilor vasculare", a spus Hecht.

Studiul a fost efectuat pe 3.098 persoane sanatoase cu varste cuprinse intre 40 si 80 de ani care nu au fumat (adica au fumat mai putin de 100 de tigari in toata viata) sau care erau incadrati in Institutul de Cercetari Medicale a Insotitorilor de Zbor, Programul de Screening a Cancerului de Plamani din 2005-2012.

In comparatie cu cei care au fost expusi foarte putin, cei cu expunere mai mare prezentau semne de imbatranire prematura, erau cel mai adesea femei si mai predispusi sa aiba diabet, colesterol mare si hipertensiune arteriala.

"Ca o regula generala, oamenii ar trebui sa se expuna cat mai putin la fumatul pasiv", a completat Hecht.
In studiile urmatoare, cercetatorii vor incerca sa determine daca expunerea limitata la fumatul pasiv poate reduce placile de ateroscleroza, dar si afectiunile cardiace.

 
Clinica de Chirurgie Vasculara - Riscurile la care sunt expuse persoanele nefumatoare | Sitemap |
Copyright 2022 - Toate drepturile rezervate
Apasati Esc pentru a inchide