Urgenta?
 
Traieste sanatos - Cu cat ar trebui sa reducem timpul de stat pe scaun pe zi ca sa castigam cel putin 2 ani de viata?
Un studiu recent publicat in BMJ Open afirma ca reducerea cu 3 ore pe zi a timpului petrecut pe scaun poate prelungi durata de viata cu peste 2 ani, iar scaderea timpului petrecut in fata televizorului sub 2 ore pe zi ar putea prelungi viata cu aproape 1,4 ani...
Cu cat ar trebui sa reducem timpul de stat pe scaun pe zi ca sa castigam cel putin 2 ani de viata?

Un studiu recent publicat in BMJ Open afirma ca reducerea cu 3 ore pe zi a timpului petrecut pe scaun poate prelungi durata de viata cu peste 2 ani, iar scaderea timpului petrecut in fata televizorului sub 2 ore pe zi ar putea prelungi viata cu aproape 1,4 ani.

Mai multe studii anterioare au demonstrat legatura dintre perioadele lungi petrecute pe scaun sau in fata televizorului cu boli ca diabetul, accidentul vascular cereebral sau bolile de inima.

Cercetatorii Katzmarzyk si Lee au folosit datele colectate de Studiul National de Sanatate si Nutritie (SNSN) pe anii 2005-2006 si 2009-2010 pentru a calcula timpul petrecut zilnic de americani pe scaun sau in fata televizorului. Acest studiu face sondaje regulate pe segmente largi de populatie asupra diverselor aspecte legate de stilul de viata. In plus, cercetatorii au selectat datele din 5 alte studii importante, care au investigat legatura dintre statul pe scaun si diversele cauze de deces, in care au fost incluse circa 167 000 de persoane.

Combinand aceste date cu cele extrase din SNSN, cercetatorii au calculat numarul teoretic de decese asociat cu timpul petrecut pe scaun. Rezultatele lor au aratat ca daca timpul petrecut pe scaun se reduce cu 3 ore pe zi, durata de viata poate creste cu cel putin 2 ani. In mod similar, reducerea timpului petrecut la televizor sub 2 ore pe zi poate sa creasca durata de viata cu aproape 1,4 ani.

Monitorizarea stilului de viata in SUA arata ca adultii isi petrec in medie 55% din zi in activitati sedentare. Autorii conchid ca este necesara o modificare semnificativa a stilului de viata pentru a determina imbunatatirea sperantei de viata. In plus, sunt necesare studii suplimentare care sa fie capabile sa indice nivelul "de siguranta" pentru activitatile sedentare, adica nivelul sub care sanatatea nu este afectata.

 
Clinica de Chirurgie Vasculara - Reducerea timpului petrecut pe scaun | Sitemap |
Copyright 2022 - Toate drepturile rezervate
Apasati Esc pentru a inchide