Urgenta?
 
Traieste sanatos - Cum prevenim boala vasculara
Majoritatea bolilor vasculare nu anunta inainte de a lovi. Diagnosticul si tratamentul timpuriu pot nu numai sa amelioreze calitatea vietii Dvs., dar pot sa previna invaliditati majore sau chiar moartea. Sunt mai multe lucruri pe care le puteti face pentru a preveni aparitia multor boli vasculare...
Cum prevenim boala vasculara

Majoritatea bolilor vasculare nu anunta inainte de a lovi. Diagnosticul si tratamentul timpuriu pot nu numai sa amelioreze calitatea vietii Dvs., dar pot sa previna invaliditati majore sau chiar moartea. Sunt mai multe lucruri pe care le puteti face pentru a preveni aparitia multor boli vasculare. Unele sunt recomandari venite din partea medicilor, altele sunt obiceiuri de viata sanatoasa sau ajustari ale stilului de viata.

Aflati despre istoricul familiei dumneavoastra
Studiind istoria starii de sanatate a rudelor de sange puteti afla daca aveti risc sau sunteti vulnerabil la anumite boli (de exemplu, daca un membru al familiei a avut circulatie proasta, tensiune arteriala sau a murit la o varsta tanara, de o boala anume si nu de accident). Cu ajutorul acestor informatii puteti sa luati masuri de preventie, chiar inainte ca orice simptome sa apara. De aceea, fiti sigur ca puteti sa dati detalii despre bolile familiei Dvs. medicului, cand mergeti la un consult.

Mergeti regulat la control
Faceti-va programari regulate, solicitati examinare atenta. Comunicati medicului Dvs. toate informatiile relevante, mai ales cele legate de istoricul de sanatate al familiei. Daca exista cele mai mici suspiciuni de boala vasculara, medicul Dvs. dispune de o serie larga de teste si analize – analize de sange, ecografie, Doppler, arteriografii, computer tomografie, rezonanta magetica nucleara, pentru a confirma diagnosticul initial si a stabili cel mai bun tratament posibil.

Duceti o viata sanatoasa
Obiceiurile sanatoase de zi cu zi, incluzand dieta corecta si exercitiu suficient sunt de o importanta capitala pentru a scadea la minim riscul de aparitie a bolilor vasculare:

Eliminati fumatul
Alaturi de alte efecte profund negative asupra sanatatii Dvs., fumatul creste enorm riscul de boala arteriala. Renuntarea la fumat este de multe ori singurul si cel mai valoros lucru pe care il puteti face pentru a reduce riscul de boala vasculara. Fumatul distruge vasele sanguine. Nicotina determina contractia vaselor de sange, cresterea tensiunii arteriale si altereaza capacitatea de vindecare a vaselor. Oprirea fumatului este importanta pentru ca stabilizeaza placa de ateroscleroza, care altfel poate progresa catre tromboza, adica infundarea vaselor.

Adoptati o dieta sanatoasa
Corectarea dietei va ajuta la scaderea nivelului de colesterol (mai ales LDL colesterolul sau colesterolul "rau") si de trigliceride din sange. Mancarurile bogate in grasimi si colesterol pot accelera formarea placilor in artere si ingustarea acestora. De asemenea, evitati mancarurile sarate excesiv, deoarece ele pot sa creasca presiunea arteriala. Daca exercitiile fizice si dieta se dovedesc insuficente, medicul Dvs. va va prescrie medicamente, care vor ajuta la scaderea colesterolului.

Efectuati un program regulat de exercitii fizice
Activitatea fizica insuficienta poate deteriora intreg sistemul arterial. Exercitiile fizice regulate sunt secretul formei bune a sistemului cardiovascular. Ele contribuie la cresterea nivelului de HDL colesterol sau colesterolul "bun", la mentinerea greutatii corporale ideale si la evitarea obezitatii, care este o alta cauza a bolilor vasculare. Faceti miscare 30 de minute pe zi, de cel putin 3 ori pe saptamana, dupa ce primiti acceptul medicului Dvs.

Monitorizati presiunea arteriala
Hipertensiunea arteriala trebuie supravegheata si tratata cu atentie. Din nou, daca exercitiile si dieta nu sunt suficiente sa regleze singure tensiunea arteriala, va fi nevoie de prescrierea unor medicamente hipotensoare.

Munciti relaxat

Reduceti stressul. Stressul poate sa cresca presiunea arteriala si astfel riscul de boli vasculare.

Urmati sfaturile medicului

Terapiile vasculare prescrise de medicul Dvs. sunt importante. Daca sunteti fumator, suferiti de diabet si aveti hipertensiune arteriala sau hipercolesterolemie sau sunteti obez, medicul Dvs. va va recomanda un program terapeutic zilnic ce poate sa includa:
  • Masurarea regulata a tensiunii arteriale
  • Luarea medicamentelor prescrise
  • Controlarea diabetului
Diabetul va expune la risc crescut de boala vasculara. Mentineti-va cu atentie nivelul glicemiei si controlati-va cu mare grija sanatatea picioarelor. Intrebati-va medicul ce reprezinta HbA1C (hemoglobina glicata) – aceasta arata daca nivelul glicemiei este controlat; valoarea HbA1C ar trebui sa fie sub 7. Daca depaseste acesta valoare nivelul glicemiei nu este controlat, ar riscul complicatiilor vasculare (la nivelul ochilor, inimii, creierului, rinichilor, picioarelor) creste.

Atentie! Daca apare o situatie de urgenta formati imediat 112, mai ales daca observati ca:
  • aveti tulburari de vedere sau de vorbire
  • sunteti ametit sau confuz
  • va amorteste mana sau piciorul
  • va doare sau vi se raceste brusc o mana sau un picior
  • aveti dureri in piept sau in abdomen.
Actiunea imediata va poate salva viata!
 
Clinica de Chirurgie Vasculara - Cum prevenim boala vasculara | Sitemap |
Copyright 2022 - Toate drepturile rezervate
Apasati Esc pentru a inchide